Wykonanie
Włoskie kluski z
ziemniaków i
mąki. U mnie w wersji pełnoziarnistej na
mące pszennej typu 1850 graham stąd ten
beżowy kolor.

Składniki: na 1 kg ugotowanych
ziemniaków2 szklanki
mąkiłyżeczka
soliZiemniaki ugotowane w mundurkach obieramy
póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a
ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy
ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już posolone trzeba będzie dodać więcej
mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy
ziemniaki przez praskę lub zgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy
mąkę i
sól, ugniatamy elastyczne ciasto. Gdy zbyt lepi się do rąk dosypujemy więcej
mąki. Nie zagniatamy zbyt długo bo
zrobi się papka. Z ciasta urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki. I jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem.Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką cedzakową).Podajemy z sosem mięsnym lub warzywnym.Przepis na gnocchi znalazłam kiedyś na blogu Cucinissima a przypomniała mi go wczoraj Natalia z bloga Lekcje w kuchni.