Wykonanie
W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj
chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na
chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często
chlebem irlandzkim. Zamiast
drożdży używa się
sody. Poza tym
chleb ten robi się na
mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji
mlekowej jak
zsiadłe mleko,
kefir,
maślanka. Powód już podaję.
Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów.

A jeśli nie wiesz jak zrobić
zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o
mleku .Składniki na mały bochenek:200 g
mąki chlebowejpół łyżki
solipół łyżki
sody160 ml
zsiadłego mlekasiemię lniane do posypaniaWszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej
mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu
chleb równo wyrasta.
Chleb smarujemy po wierzchu
mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od
spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos.