Wykonanie

Uwielbiam domowe wypieki, nie tylko słodkości, ale i
chleby, bułeczki... na zakwasie, jak i te na drożdżach. Dziś piekę chlebek autorstwa AgusiaH pochodzący z forum CinCin .składniki na 2 małe bochenki100 g zakwasu żytniego lub pszennego (ok. pół szkl.)250 g
mleka ( 1szkl. )2 łyżki roztopionego
masła1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżka
soli grugoziarnistejok. 500 g
mąki pszennej chlebowej typ 650 (3 i 1/4 szkl.)1 łyżeczka suchych
drożdży lub 15g
drożdży świeżych (1/8 kostki 100g)Metoda manualna:
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, dodać
cukier i 2-3 łyżki
mąki. Resztę
mąki wymieszać z
solą, miksturą
drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione
masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.Maszyna do
chleba:Wlać do maszyny zakwas z
mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.).

Następnie: Wyjąć ciasto i delikatnie wyrobić na posypanej
mąką stolnicy. Ciasto podzielić na 2 części. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. do podwojenia objętości w keksówce* wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą.Nagrzać piekarnik do 240 st. C. piec 10 min. bez termoobiegu,
potem zmniejszyć temp. do 190 st.C i piec jeszcze ok 30 min.* polecam upiec
chleb w foremce keksówce, gdyż po wyrośnięciu ciasto jest bardzo delikatne i
chleb wychodzi płaski.Po upieczeniu
chleb pukany od
spodu powinien oddawać głuchy odgłos.Studzić na kratce.Smacznego!