Wykonanie

Mule po marynarsku (moules marinières) to bardzo proste normandzkie danie, które przyrządzić można w ok. pół godziny. Najwięcej czasu zajmuje oczyszczenie skorupiaków. A
potem to już tylko parę minut gotowania. Muli nie trzeba solić, gdyż w muszelkach znajduje się odrobina słonej
wody morskiej.Można je serwować z
bagietką, albo na sposób belgijski - z frytkami i
piwem.2-4 porcjePrzygotowanie: ok. 25 minGotowanie: 5 min.Składniki1 kg muli1 duża
szalotka25
masła70ml białego
wytrawnego wina2 gałązki
tymiankuliść laurowy2 łyżki siekanej
pietruszkiPrzygotowanieCzyszczenie muliWstaw garnek z mulami pod zimną, bieżącą
wodę.Wyrzuć te mule, które mają uszkodzoną skorupkę. Te otwarte uderz delikatnie nożem lub stuknij o blat stołu. Jeśli są żywe, to się zamkną - nadają się do ugotowania. Pozbądź się tych, które pozostaną otwarte – są martwe i spożycie ich może spowodować zatrucie.Usuń wąsy – trzymając
małżę w jednej ręce, drugą ręką chwyć wąs przez papierowy ręcznik lub szmatkę i wyrwi jednym pociągnięciem w kierunku przegubu skorupki.Nie należy skrobać skorupki – oczyść ją szczoteczką.Opłucz mule i odcedź.GotowanieUżyj głębokiego garnka o dużej średnicy dna, żeby otwierające się
małże miały wystarczająco miejsca.Pokrój
szalotkę w bardzo małą kostkę.Do rozgrzanego garnka wrzuć 1/3
masła,
szalotkę,
tymianek i liś laurowy (zdj. 1).Zamieszaj i po kilkunastu sekundach wlej
wino (zdj. 2).Zwiększ gaz i pozwól, by przez 30 sekund wszystko się gotowało – dzięki temu
alkohol wyparuje z
wina i pozostanie tylko jego
winny smak.Pozostawiając gaz na najwyższym poziomie wrzuć przebrane i oczyszczone mule i natychmiast zamknij garnek przykrywką (najlepiej szklaną) (zdj. 3-4).Gotuj ok. 3-4 minut, aż mule się otworz (zdj. 5). Podczas gotowania kilkakrotnie poruszaj garnkiem.Zdejmij garnek z gazu, wyjmij mule przy pomocy cedzaka i umieść w naczyniach do serwowania. Mozesz je wstawić na chwilę do ciepłego piekanika (70 st. C).Garnek z pozostałym sosem ustaw ponownie na wysokim gazie i wrzuć resztę
masła oraz
pietruszkę i wymieszaj.Zalej mule sosem.Serwuj z
francuską bagietką lub frytkami.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u




