ßßß
Składniki:10-20 suszonych borowików (funghi porcini) lub podgrzybków1-2 cebule, oliwa, pieprz, sól (ale soli mało, bo śledzie są słone)4 -6 filetów śledzi w zalewie lub w oliwie
Przygotowanie:Tę potrawę możesz robić, upewniwszy się że masz do czynienia z najwyższej jakości śledziami oraz grzybami suszonymi. Najlepsze śledzie jakie w życiu jadłam, to były matjasy, kupione we włoskim sklepie w Berlinie Charlotenburgu(www.centro-italia.de). Miały lekko różowe mięsko, były delikatne i kruche, zupełnie jak my (ty i ja).
Natomiast śledzie przechowywane zbyt długo, zwłaszcza w plastikowym pudełku nabierają nieprzyjemnego posmaku i nawet jeśli data przydatności do spożycia jest okej, a firma renomowana, takie śledzie są czesto niesmaczne.A więc potrzebne są nam świeże, pyszne śledzie. Grzyby wcześniej namoczyć i ugotować. Kiedy wystygną, pokroić drobno w kosteczkę.Cebulę obrać i również pokroić w kostkę (najlepiej szatkownicą) i udusić chwilę na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Dodać grzyby i wymieszać, poddusić jeszcze chwilę i odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowanne grzyby możemy przechowywać w miseczce kilka godzin zanim goście przyjdą, żeby się przegryzły. Przed samym podaniem śledzie wyłożyć na półmisek, pokroić na porcje i obłożyć grzybami.
Danie to jest wyborne i bardzo reprezentacyjne, jako polska przystawka.Do tego koniecznie kieliszeczek wódki i można podawać na przyjęciach dyplomatycznych,kiedy masz gości z zagranicy (cudzoziemcom bardzo smakują). Świetne są też na wieczerzę wigilijną (wtedy nawet smakują bez dodatku wódki, ale tylko w ten jeden wyjątkowy dzień).