Wykonanie
Jest to zdecydowanie mój faworyt wśród serników :) Idealny na jesienne wieczory przy
kakao!Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.
Składniki:600 g
sera trzykrotnie mielonego (użyłam tego z Lidla)200 g puree z dyni1/2 szklanki
brązowego cukru3
jajka3 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru mielonegoSpód:200 g
ciasteczek imbirowych100 g
masłaPrzepis na spód:
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie
herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy
masło i dodajemy do skruszonych
herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze
spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy
masłem.Przepis na masę
serową:
Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą
mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając
cukier. Następnie oddzielamy
żółtka od
białek. Dodajemy po jednym
żółtku do masy serowej i miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę
serową przekładamy do tortownicy.Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie sernik wkładamy do lodówki na całą noc.