Wykonanie
Składniki:600 g
serka homogenizowanego waniliowego2 op.
galaretki truskawkowej150 g
biszkoptów okrągłych200 g
truskawek (świeżych lub z kompotu)Przepis:Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może być mniejsza) owijamy dokładnie folią spożywczą (spód). Na dnie układamy dość ciasno
biszkopty, tak aby powstał spód sernika. W osobnej miseczce rozrabiamy jedną
galaretkę w 150 ml gorącej
wody. Odstawiamy ją do ostygnięcia (ma być letnia). Następnie dodajemy ją do
serka homogenizowanego i całość dokładnie mieszamy. Masę
serową przelewamy na
biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i układamy na nim
truskawki lekko je dociskając i ponownie wsadzamy tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut (albo dłużej - w zależności od czasu stygnięcia drugiej
galaretki). Następnie w osobnym naczynku przygotowujemy drugą
galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu i pozostawiamy ją do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie zalewamy
galaretką wierzch naszego sernika i pozostawiamy go na całą noc w lodówce. Przy wyciąganiu sernika należy obkroić jego boki i dopiero wtedy ściągnąć obręcz tortownicy.