Wykonanie
Rhubarb soup with almond ice cream.

Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z
lodami.Majowy przebój -
rabarbar.
Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo zaczęto uprawiać w XVIII w. Staropolski rzewień, to właśnie
rabarbar. Jego ogonki liściowe zbiera się od maja, aż do zimy. Kolor ma od zielonego, poprzez różowy do krwistoczerwonego. A smak kwaśny, orzeźwiający. Jako dziecko lubiłem chrupać kawałki
rabarbaru maczane w cukrze.
Rabarbar zazwyczaj obiera się ze skórki i przyrządza i się z niego smaczne kompoty, zupy,
kisiele,
galaretki,
marmolady i piecze różne smakołyki.
Rabarbar nie ma dużych wartości odżywczych, jest zasadotwórczy, dużo w nim kwasu szczawiowego, dlatego należy spożywać go z umiarem. Nie zaleca się go chorym na artretyzm, kamicę nerkową i schorzenia przewodu pokarmowego. Ale nadmiar wszystkiego zawsze jest niebezpieczny, nawet szczęścia.

Składniki.2 porcje.300g
rabarbaru3/4 szklanki
cukru1
laska wanilii2,5 szkl.
wodyDekoracja zupy.1 łodyga
rabarbaru2 łyżki
cukru1/2 szklanki
wody2 gałki
lodów waniliowych2 łyżki krokantu
migdałowegoWykonanie.
Rabarbar pokroić na małe kawałki.

Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć
rabarbar,
cukier,
laskę wanilii i zalać
wodą. Zagotować, po 15 min wyjąć
wanilię. Gotować jeszcze 20minut.Przecedzić zupę,
rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku
cukrem i ostudzić.1 łodygę
rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.W garnuszku zagotować kawałki
rabarbaru z
cukrem i
wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć
rabarbar.Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków
wanilii i gałkę
lodów w krokancie.Delikatnie nalać zupę.I uwaga!
Rabarbaru nie gotujemy w naczyniach aluminiowych, ponieważ glin wchodzi w reakcje z
rabarbarem. Używamy garnków emaliowanych lub stalowych.