ßßß
175 g miękkiego masła6 łyżek cukru pudru1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej250 g mąki pszennej25 g stopionej czekoladybiałko do posmarowaniaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami.Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić.Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i grubości 1 cm.Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem ciasta.Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć ,aby się skleiły.Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na natłuszczonej blasze w odstępach.Piec w temp.180 stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę.