Wykonanie

Składniki:

175 g miękkiego
masła6 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej250 g
mąki pszennej25 g stopionej
czekoladybiałko do posmarowaniaWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać
skórkę pomarańczową, wymieszać.Stopniowo dosypywać
mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami.Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną
czekoladę i wyrobić.Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i grubości 1 cm.Jeden kawałek posmarować roztrzepanym
białkiem i nakryć drugim płatem ciasta.Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg
białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć ,aby się skleiły.Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na natłuszczonej blasze w odstępach.Piec w temp.180 stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę.