Wykonanie
Przepis na
ciasteczka szachownicę wzięłam z książki "chocolate 100 everyday recipes".

Składniki:175g miękkiego
masła + do wysmarowania blachy,85g
cukru pudru,1 łyżeczka
olejku waniliowego,250g
mąki pszennej,25g
czekolady,1
białko.Przygotowanie :
Masło z
cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać
olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części.
Czekoladę roztopić i wymieszać z jedną połówką ciasta. Obydwie części włożyć do lodówki na 30min.

Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 7.5/20cm.

Jedną część posmarować roztrzepanym
białkiem.

Jedną część położyć na drugą.

Przeciąć wzdłuż na pół. Jeden bok posmarować
białkiem, odwrócić go i przykleić do drugiej części tak by powstała szachownica.

Ciasta docisnąć do siebie tak by się skleiły. Następnie pokroić w plastry.

Plastry poukładać na blaszce posmarowanej
masłem i na położonym papierze do pieczenia. Piec w temp.180stopni ok.10min. (ja musiałam piec ok.15min. - także radzę po porostu sprawdzać i samemu oceniać). Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić jeszcze na papierze do pieczenia, po czym przełożyć na kratkę do wyschnięcia.

Smacznego!!!