Wykonanie

a może z
kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ?
Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i
słodyczy.Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do
mięs.Dzisiaj proponuję udka
kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy
owocem.1 persymona2 udka
kaczki1 łyżka
oliwy1 łyżka
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 ząbek
czosnku1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek150 ml
wina czerwonegoUdka natrzeć
solą i marynatą przygotowaną z
oliwy,
miodu,
cytryny i zmiażdżonego
czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc.Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać
winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła klarowanegododać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać
pieprzem kajeńskim.Udka serwować ze smażoną persymoną i
chińskim sosem śliwkowym.