Wykonanie
Na gorące letnie dni polecam orzeźwiającą i niezwyczajną , bardzo oryginalną tartę.Ten arcyciekawy przepis dla smakoszy grapefruitów i marcepana przeczytałem [TUTAJ] i wprowadziłem w czyn ,za co moje
kubki smakowe są mi bardzo wdzięczne. Jadłem bez opamiętania...i nie tylko ja.2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.Kruchy spód.235g
mąki pszennej50 g
mąki krupczatki85g
cukru pudru125g
masła1
jajko4 łyżki
soku z grapefruitaWarstwa marcepanowa.300g marcepana do ciasta1
jajko2
białkaSpód.Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.