Wykonanie
Przygotowując dania
z piersi kurczaka, pozostają nam często
polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.
Składniki:6 polędwiczek z
kurczaka3 plastry
boczku parzonego
Kilka listków świeżej
bazyliiPrzyprawa do kurczakaPolędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem
boczku, dołożyć listki
bazylii i owinąć następnym paskiem
kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki
przyprawy przejdą do
mięsa. Smażyć na klarowanym
maśle lub
oleju. Podając usunąć wykałaczki.Najprostszy sos
curry:W 1 łyżce roztopionego
masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego
curry, dodać 100 ml.
śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną
mąki ziemniaczanej.