ßßß
Składniki:6 polędwiczek z kurczaka3 plastry boczku parzonego
Kilka listków świeżej bazyliiPrzyprawa do kurczakaPolędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki.Najprostszy sos curry:W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.