Wykonanie
Sałata czy cykoria?
Radicchio ( wym .radikjo) Rosso jest
sałatową odmianą
cykorii o pięknie zabarwionych fioletowo-białych liściach. Zawiera gorzką substancję intybinę. Goryczkowy smak nie wszystkim odpowiada. Można go złagodzić usuwając zewnętrzne niezwinięte liście, nerwy-białe przerosty oraz głąb ,bo tam znajduje się najwięcej goryczki.
Radicchio ,to gorzkie warzywo, ma sporo zdrowotnych walorów. Zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy A, C, B. Dzięki swojej goryczce pobudza apetyt i trawienie, tonizuje krew i wątrobę.
Radicchio Rosso świetnie komponuje się z wszelkimi rodzajami
sałat, z
oliwką,
szynką,
indykiem oraz
owocami.Ja preferuję
Radicchio Rosso w towarzystwie słodkich
owoców, które równoważą jej zdecydowany gorzkawy smak.1/2 główki
Radicchio Rosso2-3
brzoskwinie20 szt.
winogron30 szt.
malin20 dag wędzonego
indyka