Wykonanie


Grapefruit zapiekany z zabajone to bardzo smaczny, orzeźwiający deser, który na pewno się przyda po przeróżnych smakołykach. Jest doskonały prosto z piekarnika jak i na zimno, czyli możemy przygotować go w wolnej chwili.Składniki:1 grapefruit125 ml kremówki1
żółtko1 łyżka
cukru2 łyżki
wody1 łyżka
ajerkoniaku lub innego
alkoholu albo wcaleUbić
żółtko.W rondelku zagotować
wodę z
cukrem.Gorący
syrop wlewać powoli do
żółtka ciągle ubijając. Teraz można wlać
alkohol.Ubijać w kąpieli
wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.Zdjąć z kąpieli i ubijać do ostudzenia. Połączyć z ubitą
śmietaną.Grapefruit obrać dokładnie, pokroić na fileciki i ułożyć w żaroodpornych naczynkach.Polać zabajone i wstawić na 2-3 min do piekarnika pod grill,200stop.Jeżeli komuś mało słodkości, to możemy nałożyć gałkę
lodów i polać pozostałym zabajone.PS. Nie jest to klasyczne” Zabajone”, zostało trochę zmodyfikowane.