Wykonanie


Dzisiaj prezentuję efekt sąsiedzkich kontaktów. Od 5 lat jestem "miastowym " Kaszubą ,bo właśnie na Kaszubach kupiliśmy niewielką posiadłość. Żona zdążyła się zaprzyjaźnić z sąsiadami, rodowitymi Kaszubami .Pewnego dnia, od Gosi Dob. otrzymała talerz wspaniałych chruścików i oczywiście poprosiła o przepis, który ja poniżej przekazuję dalej .0,5 kg
mąki2 łyżki
cukru1 szklanka
mleka½ kostki Kasi3
jajka5 dag
drożdżyszczypta
soliTłuszcz roztopić, dodać
cukier i trochę
mleka, przestudzić.Wkruszyć
drożdże, wsypać trochę
mąki i odstawić, aby trochę podrosło.Dolać resztę letniego
mleka, wsypać resztę
mąki i wbić
jajka .Zagnieść.Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać
mąką, tak aby można wałkować.Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy i formować chruściki.Smażyć we fryturze, wykładać na ręczniki papierowe.Gotowe posypać
cukrem pudrem, a jeszcze lepiej posmarować lukrem
cytrynowym.PS. Dwa lata temu podałem przepis,który jest na moim blogu,na
faworki (chruściki) tak delikatne,że trudno je donieść w całości do ust.( 31.01.2010 ) - patrz ciasta.