ßßß

Dzisiaj prezentuję efekt sąsiedzkich kontaktów. Od 5 lat jestem "miastowym " Kaszubą ,bo właśnie na Kaszubach kupiliśmy niewielką posiadłość. Żona zdążyła się zaprzyjaźnić z sąsiadami, rodowitymi Kaszubami .Pewnego dnia, od Gosi Dob. otrzymała talerz wspaniałych chruścików i oczywiście poprosiła o przepis, który ja poniżej przekazuję dalej .0,5 kg mąki2 łyżki cukru1 szklanka mleka½ kostki Kasi3 jajka5 dag drożdżyszczypta soliTłuszcz roztopić, dodać cukier i trochę mleka, przestudzić.Wkruszyć drożdże, wsypać trochę mąki i odstawić, aby trochę podrosło.Dolać resztę letniego mleka, wsypać resztę mąki i wbić jajka .Zagnieść.Ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, tak aby można wałkować.Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy i formować chruściki.Smażyć we fryturze, wykładać na ręczniki papierowe.Gotowe posypać cukrem pudrem, a jeszcze lepiej posmarować lukrem cytrynowym.PS. Dwa lata temu podałem przepis,który jest na moim blogu,na faworki (chruściki) tak delikatne,że trudno je donieść w całości do ust.( 31.01.2010 ) - patrz ciasta.