Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja dla zapracowanych :)Szybki
chleb kukurydziany - przepyszny! Zwłaszcza jeszcze na ciepło :)Składniki:- 280 g
mąki chlebowej pszennej (u mnie typ 750)- 100 g
mąki kukurydzianej- 1,5 łyżeczki
drożdży instant- około 160-180 ml letniej
wody (każda
mąka potrzebuje mniej lub więcej
wody - da się to wyczuć pod ręką podczas zagniatania ciasta - ma ono być elastyczne i miękkie)- 5 łyżek stołowych letniego
mleka- 1 łyżka stołowa
oleju- 1 łyżeczka
soli- 1, 5 łyżeczki
cukru brązowego
Przygotowanie:Składniki włożyć do miski i wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować okrągły bochenek. Ciasto można włożyć do koszyka wiklinowego/miski lub pozostawić pod przykryciem na blaszce do napuszenia (40 - 60 min.).Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Chleb przed włożeniem do piekarnika posmarować
olejem i naciąć wg upodobań. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione
wodą. Na półkę wyżej wstawić
chleb. Piec do zarumienienia (około 35 min.), przewrócić i dopiec spód (około 10 min.). Upieczony
chleb po postukaniu od
spodu powinien wydać głuchy odgłos.

SMACZNEGO :)