ßßß
Przygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4 ciasta). Każdą z części podzielić na 3 kawałki i uformować z nich wałki. Wałki zapleść ze sobą w warkocze. Większy warkocz położyć na dole, a mniejszy (krótszy) na nim. Lekko przygnieść ciasto, aby warkocze zlepiły się ze sobą.Tak uformowany chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 2,5 h). Wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać makiem lub nasionami wedle upodobań.Piec przez 10 min. w temperaturze 230 stopni (lekko spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para), następnie 10 min. w 200 stopniach, a potem kolejne około 40 min. w 180 stopniach (gdyby chleb zbyt szybko się rumienił można zmniejszyć temperaturę nawet do 150 stopni i dodatkowo przykryć wierzch chleba folią lub papierem do pieczenia).Studzić na kratce.
SMACZNEGO!