Wykonanie
Tatterowiec pochodzący z Piekarni Tatter - cudowny, lekko wilgotny, odpowiednio słony... Po prostu najlepszy,
pełnoziarnisty chleb na zakwasie! :)TATTEROWIECSkładniki:- 400 g zakwasu żytniego- 150 ml
wody w temp. pokojowej- 400 g
mąki chlebowej (oryginalnie w przepisie 100 g
mąki żytniej i 300 g
mąki pszennej, u mnie 400 g
mąki pełnoziarnistej Lubella 3 ziarna)- 1 łyżka
soli- 0,5 łyżeczki
cukru (oryginalnie w przepisie
cukier demerara, u mnie
cukier biały, można też zamienić na
miód)- 0,5 - 1 łyżeczki
drożdży jeśli nie jesteśmy pewni swojego zakwasu (dodałam 0,5 łyżeczki)

Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wymieszać, wyrobić krótko i przełożyć do formy (keksówki) wysmarowanej
masłem i wysypane
otrębami. Wierzch posmarować
oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość (u mnie wyrastało 6 godzin).Formę z
ciastem wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 200 stopni i piec przez godzinę lub dłużej (
chleb postukany od
spodu ma wydawać głuchy dźwięk). Gdy piekarnik się rozgrzeje kilkukrotnie spryskać jego wnętrze
wodą (wytworzy się para i dzięki niej skórka
chleba będzie bardziej chrupiąca). Studzić na kratce.SMACZNEGO :)