Wykonanie
Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj, jednak ciasto ciemne zastąpiłam
biszkoptem kakaowym, uznałam że tak będzie lepiej.. Ciasto jest bardzo pyszne i córka się nim zajadała.


Biszkopt ciemny6 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy
cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy
żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
kakao. Wylewamy na blaszkę 23x28 wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy. Po upieczeniu przecinamy na dwa blaty.Masa
mleczna1/2 szklanki
cukru1/2 litra
śmietany 36% lub 30%200 ml
mleka 3,2 %30 dag
mleka w proszkuWykonanie:Ze
śmietanki,
cukru, 200 ml
mleka i 30 dag
mleka w proszku miksujemy masę
śmietankowo-
mleczną , którą rozsmarowujemy na jednej części ciasta i przykrywamy drugą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny po czym kroimy w kawałeczki. Polewamy polewą.Smacznego!