Wykonanie
Obecnie kwitnie czarny bez więc jest ku temu okazja aby zrobić sobie sok, który podczas zimy dodajemy do
herbaty. Działa napotnie i pomaga podczas przeziębienia. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło 15 małych słoiczków.

Składniki15-20 sztuk średniej wielkości kwiatostanów czarnego bzu - z terenu ekologicznie czystego1 l
wody1 kg
cukru1
cytryna - wyszorowana i sparzona - pokrojona razem ze skórką1 łyżeczka kwasku
cytrynowegoZagotować
wodę z
cukrem, kwaskiem
cytrynowym i
cytryną, a następnie wystudzić.Do wystudzonego
syropu dodać kwiaty bzu (zerwane w suchy
słoneczny dzień) bez ogonków. Kwiatów nie należy płukać, gdyż najwięcej cennych składników znajduje się w pyłku.Zostawić na 48 godz. Po tym czasie zlać sok, zagotować i wrzący nalewać do małych słoiczków, natychmiast zamykać. Słoiczki ułożyć na ściereczce do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowanego soku nie trzeba ponownie pasteryzować.Smacznego!
