ßßß Cookit - przepis na 34. Domowy chleb razowy

34. Domowy chleb razowy

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodził za mną chleb domowy i w końcu się zdecydowałem. Niestety przepis był nie do końca doskonały i chleb wyszedł Pyszny ale troszkę słonawy. Tak czy owak mi smakuje a następny chleb będzie dużo lepszy. Dla tego ja podam tutaj już lekko poprawiony przepis .
Składniki:
Mąka razowa pszenna 1 kg
Woda 1/2 l
Drożdże 3 dag
Cukier 2 dag
Miód naturalny 1 łyżka
margaryna ( do posmarowania blachy)
sól ok 10 g.
Wykonanie:
Mąkę przesypać do miski i odstawić w ciepłe miejsce.
Drożdże, cukier, miód i letnią wodę wymieszać.
Dodać niewielką ilość mąki i wymieszać odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W mące zrobić dołek i wlać część drożdży( nie dodawać całośći od razu).
Wyrabiamy ciast i w razie potrzeby dolewamy drożdży.
Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy sól i w razie potrzeby resztę płynu z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto tak aby samo odchodziło od ręki.
Wyrobione ciasto odstawiamy na bok w ciepłe miejsce i przygotowujemy formę.
Formę jeżeli jest blaszana to smarujemy masłem lub margaryną i wysypujemy mąką pszenną
Ciasto dzielimy na kawałki tak aby dochodziły do 3/4 wysokości formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 1 - 1 , 5 h w piekarniku rozgrzanym do 180 -200 st.
Po wypieczeniu od razu wyciągamy z blachy żeby chleb się nie zaparzył.
Smacznego
Przepis jest już zmodyfikowany tak aby wam było łatwiej go wykonać z solą uważajcie zawsze można sobie chleb już posolic a przesolony już zostanie słony. Drożdże dodawajcie powoli nie wszystkie na raz bo będziecie mieli zbyt luźne i trudne do wyrabiania ciasto. Powodzenia
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/34-domowy-chleb-razowy.html