Wykonanie
Od dawna chodził za mną
chleb domowy i w końcu się zdecydowałem. Niestety przepis był nie do końca doskonały i
chleb wyszedł Pyszny ale troszkę słonawy. Tak czy owak mi smakuje a następny
chleb będzie dużo lepszy. Dla tego ja podam tutaj już lekko poprawiony przepis .

Składniki:
Mąka razowa pszenna 1 kg
Woda 1/2 l
Drożdże 3 dag
Cukier 2 dag
Miód naturalny 1 łyżka
margaryna ( do posmarowania blachy)
sól ok 10 g.Wykonanie:
Mąkę przesypać do miski i odstawić w ciepłe miejsce.
Drożdże,
cukier,
miód i letnią
wodę wymieszać.Dodać niewielką ilość
mąki i wymieszać odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W
mące zrobić dołek i wlać część
drożdży( nie dodawać całośći od razu).Wyrabiamy ciast i w razie potrzeby dolewamy
drożdży.Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.Gdy ciasto wyrośnie dodajemy
sól i w razie potrzeby resztę płynu z
drożdżami.Wyrabiamy ciasto tak aby samo odchodziło od ręki.Wyrobione ciasto odstawiamy na bok w ciepłe miejsce i przygotowujemy formę.Formę jeżeli jest blaszana to smarujemy
masłem lub
margaryną i wysypujemy
mąką pszennąCiasto dzielimy na kawałki tak aby dochodziły do 3/4 wysokości formy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 1 - 1 , 5 h w piekarniku rozgrzanym do 180 -200 st.Po wypieczeniu od razu wyciągamy z blachy żeby
chleb się nie zaparzył.SmacznegoPrzepis jest już zmodyfikowany tak aby wam było łatwiej go wykonać z
solą uważajcie zawsze można sobie
chleb już posolic a przesolony już zostanie słony.
Drożdże dodawajcie powoli nie wszystkie na raz bo będziecie
mieli zbyt luźne i trudne do wyrabiania ciasto. Powodzenia