ßßß Cookit - przepis na Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny nektar napełniający dom świąteczną magią i ciepłem...
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców. Taki kompot pachnieć musi cynamonem oraz goździkami i mieć smak suszonych jabłek oraz śliwek. Dodatkowo jego smak wzbogacić można odrobiną suszonych moreli, rodzynek lub daktyli. Niepowtarzalny smak i aromat wigilijnego kompotu napełnia dom świątecznym klimatem i ciepłem.
Składniki (na 2 l kompotu):
100 g suszonych jabłek,
70 g suszonych śliwek,
kilka suszonych moreli,
garść rodzynek,
laska cynamonu,
pół łyżeczki cynamonu w proszku,
7-10 goździków,
5 łyżek cukru trzcinowego lub brzozowego,
kawałek ściętej skórki z cytryny,
kilka gwiazdek anyżu do dekoracji.
Przygotowanie:
Suszone śliwki, jabłka i morele zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby je przykryła i odstawiamy na noc (lub na kilka godzin).
Następnego dnia zagotowujemy 2 l wody razem z laską cynamonu i goździkami. Dosypujemy cukier i sypki cynamon, wlewamy suszone owoce owoce wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładamy rodzynki i skórkę z cytryny. Gotujemy około 30 minut.
Kompot podajemy ciepły lub schłodzony, ozdobiony gwiazdkami anyżu.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html