Wykonanie
Aromatyczny
nektar napełniający dom świąteczną
magią i ciepłem...
Na wigilijnym
stole nie może zabraknąć kompotu z
suszonych owoców. Taki kompot pachnieć musi
cynamonem oraz
goździkami i
mieć smak
suszonych jabłek oraz
śliwek. Dodatkowo jego smak wzbogacić można odrobiną
suszonych moreli,
rodzynek lub
daktyli. Niepowtarzalny smak i aromat wigilijnego kompotu napełnia dom świątecznym klimatem i ciepłem.Składniki (na 2 l kompotu):100 g
suszonych jabłek,70 g suszonych
śliwek,kilka
suszonych moreli,garść
rodzynek,laska
cynamonu,pół łyżeczki
cynamonu w proszku,7-10
goździków,5 łyżek
cukru trzcinowego lub brzozowego,kawałek ściętej
skórki z cytryny,kilka gwiazdek
anyżu do dekoracji.
Przygotowanie:
Suszone śliwki,
jabłka i
morele zalewamy zimną
wodą w takiej ilości, aby je przykryła i odstawiamy na noc (lub na kilka godzin).Następnego dnia zagotowujemy 2 l
wody razem z laską
cynamonu i
goździkami. Dosypujemy
cukier i sypki
cynamon, wlewamy
suszone owoce owoce wraz z
wodą, w której się moczyły. Dokładamy
rodzynki i
skórkę z cytryny. Gotujemy około 30 minut.Kompot podajemy ciepły lub schłodzony, ozdobiony gwiazdkami
anyżu.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))