Wykonanie
Kokosowe zniewolenie zmysłów...
Składniki:1000 g
twarogu mielonego,400 g słodzonego mleczka skondensowanego,3
jajka,łyżka
mąki pszennej,łyżka
mąki ziemniaczanej,łyżka budyniu
waniliowego (opcjonalnie),pół łyżeczki
aromatu waniliowego lub ziarenka z jednej
laski wanilii.- na
kokosową piankę:5
białek,6 łyżek
cukru,70 g
wiórków kokosowych.
Przygotowanie:Umieszczamy w misce wszystkie składniki, czyli
twaróg, mleczko skondensowane, 3
jajka, pół łyżeczki
aromatu waniliowego, po łyżce
mąki pszennej,
mąki ziemniaczanej oraz budyniu. Mieszamy dokładnie całość przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy (np. za pomocą ubijaczki do
jajek lub miksera).Wylewamy tak przygotowaną masę na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150-160 °C umieszczając w piekarniku poziom niżej naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia wypełnioną
wodą.W tym czasie przygotowujemy
kokosową kołderkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce
cukru i ubijamy dalej. Do tak przygotowanej pianki dodajemy
wiórki kokosowe i mieszamy je z pianą.Po 40 minutach pieczenia sernika wyciągamy go z piekarnika i na jego powierzchni rozkładamy równomiernie warstwę kokosowej pianki. Sernik z
kokosową kołderką wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Możemy teraz zwiększyć temperaturę do 170 °C.Serniczek po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))