ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

nazwa

Wykonanie

Kokosowe zniewolenie zmysłów...
Składniki:
1000 g twarogu mielonego,
400 g słodzonego mleczka skondensowanego,
3 jajka,
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka budyniu waniliowego (opcjonalnie),
pół łyżeczki aromatu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii.
- na kokosową piankę:
5 białek,
6 łyżek cukru,
70 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Umieszczamy w misce wszystkie składniki, czyli twaróg, mleczko skondensowane, 3 jajka, pół łyżeczki aromatu waniliowego, po łyżce mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz budyniu. Mieszamy dokładnie całość przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy (np. za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera).
Wylewamy tak przygotowaną masę na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150-160 °C umieszczając w piekarniku poziom niżej naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia wypełnioną wodą.
W tym czasie przygotowujemy kokosową kołderkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej. Do tak przygotowanej pianki dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy je z pianą.
Po 40 minutach pieczenia sernika wyciągamy go z piekarnika i na jego powierzchni rozkładamy równomiernie warstwę kokosowej pianki. Sernik z kokosową kołderką wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Możemy teraz zwiększyć temperaturę do 170 °C.
Serniczek po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/10/sernik-kokosowy.html