Wykonanie
Wspomnienie z dzieciństwa... Przez kilka lat nie mogłam sobie przypomnieć z czego to "
winko" było?A było pyszne! I ten kolor...Przeszukałam książki i zaszyty Babci i znalazłam
składniki:1 szkl.
płatków chabra bławatka (inaczej modraka)1 litr
wody500 g
cukrusok z 1
cytrynyWykonanie:Z
wody i
cukru ugotować
syrop, ostudzić.Z kwiatów modraka oderwać same
płatki, przesypać do słoja, dodać
sok z cytryny i zalać
syropem.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w zacienione miejsce na 10-14 dni. 2-3
razy dziennie przemieszać całość.Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko, dobrze schłodzić.Podawać z kostkami
lodu lub
wodą mineralną.To „winko” jest lekko sfermentowane ale bez %, dlatego tak dobrze pamiętam je z dzieciństwa. Ma smak słodko-kwaskowy. Pięknie pachnie kwiatami i ma cudny kolor :) Babcia częstowała nas w upalne dni lata, bo bardzo dobrze gasiło pragnienie...Tuż po zalaniu
syropemi... 12 dni później...
Takie „winko” można przechowywać:Przelać do butelek; butelki wstawić do wysokiego garnka z
wodą i pasteryzować 30 minut. Zostawić w garnku do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce, gdzie może stać przez klika miesięcy.A dla dorosłych było prawdziwe
wino z modraka... ale o tym innym razem