ßßß
składniki:1 szkl. płatków chabra bławatka (inaczej modraka)1 litr wody500 g cukrusok z 1 cytrynyWykonanie:Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.Z kwiatów modraka oderwać same płatki, przesypać do słoja, dodać sok z cytryny i zalać syropem.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w zacienione miejsce na 10-14 dni. 2-3 razy dziennie przemieszać całość.Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko, dobrze schłodzić.Podawać z kostkami lodu lub wodą mineralną.To „winko” jest lekko sfermentowane ale bez %, dlatego tak dobrze pamiętam je z dzieciństwa. Ma smak słodko-kwaskowy. Pięknie pachnie kwiatami i ma cudny kolor :) Babcia częstowała nas w upalne dni lata, bo bardzo dobrze gasiło pragnienie...Tuż po zalaniu syropem
i... 12 dni później...
Takie „winko” można przechowywać:Przelać do butelek; butelki wstawić do wysokiego garnka z wodą i pasteryzować 30 minut. Zostawić w garnku do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce, gdzie może stać przez klika miesięcy.A dla dorosłych było prawdziwe wino z modraka... ale o tym innym razem