Wykonanie
Nie wiem, czy każdy tak ma, że co jakiś czas "chodzi za nim" chęć na coś słodkiego a najlepiej
czekoladowego... Ale jak pogodzić kaloryczny
czekoladowy deser ze zdrowym stylem odżywiania... A gdy do tego córki są na diecie i rzeźbią cialo przed wyjściem na plażę?Otóż jest na to sposób!
składniki:kilka listków świeżej
mięty1 dojrzałe
awokado (po obraniu ok.120-140g)2 łyżeczki
korabu (lub
kakao)1 łyżka płynnego
miodu lub
syropu daktylowego30 g zmielonych
migdałówwersja dla dorosłych:+ 50 g
likieru miętowegodekoracja:prażone
migdałyświeża
mietaWykonanie:Polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna to zdecydowanie za mało :)
Miętę drobniutko posiekać i wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę.Jeżeli użyjecie Thermomixa to najpierw w suchym naczyniu należy posiekać
miętę na obr. 7; dodać resztę składników i miksować 30 s. / obr. 6; w połowie czasu naczynie otworzyć i zgarnąć kopystką ze ścianek.Podawać posypane prażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego!Dodatkowe informacje:Wersja dla dorosłych jest pyszna ale bardziej kaloryczna. Wybór należy do Was.
Miód możemy zastąpić
syropem daktylowym lub
syropem z agawy.Krem gęstnieje gdy wstawimy go do lodówki; świetnie nadaje się do przełożenia
tortów.