ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-miętowy krem z awokado

Czekoladowo-miętowy krem z awokado

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czy każdy tak ma, że co jakiś czas "chodzi za nim" chęć na coś słodkiego a najlepiej czekoladowego... Ale jak pogodzić kaloryczny czekoladowy deser ze zdrowym stylem odżywiania... A gdy do tego córki są na diecie i rzeźbią cialo przed wyjściem na plażę?
Otóż jest na to sposób!
składniki:
kilka listków świeżej mięty
1 dojrzałe awokado (po obraniu ok.120-140g)
2 łyżeczki korabu (lub kakao)
1 łyżka płynnego miodu lub syropu daktylowego
30 g zmielonych migdałów
wersja dla dorosłych:
+ 50 g likieru miętowego
dekoracja:
prażone migdały
świeża mieta
Wykonanie:
Polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna to zdecydowanie za mało :)
Miętę drobniutko posiekać i wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką masę.
Jeżeli użyjecie Thermomixa to najpierw w suchym naczyniu należy posiekać miętę na obr. 7; dodać resztę składników i miksować 30 s. / obr. 6; w połowie czasu naczynie otworzyć i zgarnąć kopystką ze ścianek.
Podawać posypane prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Dodatkowe informacje:
Wersja dla dorosłych jest pyszna ale bardziej kaloryczna. Wybór należy do Was.
Miód możemy zastąpić syropem daktylowym lub syropem z agawy.
Krem gęstnieje gdy wstawimy go do lodówki; świetnie nadaje się do przełożenia tortów.
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/05/czekoladowo-mietowy-krem-z-awokado.html