Wykonanie
Muffinki to bardzo szybkie i proste w wykonaniu babeczki. Większości z nas kojarzy się na ogół z
czekoladą (wielkimi kawałami
czekolady w czekoladowej babeczce) i
kawą, jednak można je wykonać także z dodatkiem sezonowych
owoców.
Truskawki to dla mnie
owoce bezkonkurencyjne,
owoce na 3 s - słodkie, soczyste, smakowite. Mają jednak jedną wadę - sezon na nie jest zbyt krótki. Już teraz na
truskawki jest "ostatni gwizdek", więc korzystając zapraszam na
truskawkowe muffinki.
TRUSKAWKOWE MUFFINKI

Suche składniki:400g
mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki (100g)
cukru brzozowego (
ksylitolu)
cukier waniliowyłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli
Mokre składniki:1 szkl.
maślanki100g roztopionego
masła2
jajkaOwoce:1 szklanka pokrojonych w ćwiartki
truskawekSuche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Mokre składniki mieszamy w drugiej misce. Cała filozofia przygotowania muffinek polega na wymieszaniu (łyżką) składników mokrych i suchych, na końcu dodając
truskawki. Nie wolno mieszać zbyt długo. Przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na pół godziny. Wyciągnąć, wystudzić i zajadać. Pychotka.Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek (na zdjęciu już jedenaście, bo jedną od razu zjadłam na ciepło).1 babeczka to ok. 220kcal, węglowodany: 30g,
białko: 5g, tłuszcz: 9g.SMACZNEGO!