ßßß
TARTA z CZERWONEJ CEBULISkładniki na 4 porcje :Ciasto:250g mąki pszennej pełnoziarnistej1 jajko2 łyżki śmietany 12%sól do smakuFarsz:5 czerwonych cebul1 łyżka oleju rzepakowego100g ricotty albo 3 łyżki śmietany½ opakowania mozzarelliZ mąki, jajka, śmietany i soli zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5cm, wyłożyć na formę delikatnie wysmarowaną masłem.Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać ricottę lub śmietanę i doprawić solą. Pozostałe cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście tworząc rozetę. Zalać wierzch mieszanką śmietanowo-cebulową i posypać startą mozzarellą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 º C na około 40 minut.
1 PORCJA to ok. 375kcal, węglowodany: 47g, białko: 17g, tłuszcz: 12gSMACZNEGO!