Wykonanie
Szparagi są jednym z moich ulubionych warzyw, podobnie jak mojej niespełna dwuletniej córci (
wcina szparagi, aż miło), dlatego często goszczą na naszym
stole. Sezon
szparagowy to dla mnie wspaniała okazja do eksperymentowania i tworzenia nowych dań z użyciem
szparagów. Dzisiaj coś szybkiego i uniwersalnego - paszteciki - niezłe jako dodatek do barszczyku, ale wyśmienite także jako przekąska na ciepło lub zimno. Przygotowują się "pędzikiem" i są przepyszne, do tego efektownie wyglądają. Zachęcam do wypróbowania, jednak ostrzegam przed zjedzeniem dużej ilości - są niezwykle kuszące i trzeba się pilnować, żeby nie zjeść ich zbyt dużo (szczególnie jeśli jest się na diecie). Jeden to tylko 175kcal, ale 3 to już 525kcal. Wszystko jest dla ludzi, tylko w odpowiednich ilościach :)

Składniki na 12 pasztecików :2 pęczki
zielonych szparagów, albo jeden duży (ok. 36 sztuk) z odłamanymi końcówkami375g (opakowanie)
ciasta francuskiego light (jest znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnego)2 łyżki pesto (ja użyłam z
suszonych pomidorów)6 cienkich plastrów
szynki prosciutto60g drobno
startego sera parmezanSzparagi ugotować z osolonym wrzątku przez 5-6 minut (aż zmiękną), następnie odcedzić. Zamiast gotować można je zgrillować przez kilka minut na grillu elektrycznym.Ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy kwadrat posmarować (maznąć) na środku pesto.
Szparagi podzielić na 12 porcji (po 3), zawijając każdą w ½ plasterka
szynki prosciutto (najczęściej są długie, ale można też użyć większej ilości prosciutto, wtedy paszteciki będą bardziej „treściwe”). Następnie ułożyć po przekątnej na każdym kwadracie ciasta, posypać
serem i złożyć przeciwne boki kwadratów do środka. Piec 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 220 ºC. Można posmarować po wierzchu
mlekiem (ja zawsze zapominam).

1 PASZTECIK to ok. 175kcal, węglowodany: 13g,
białko: 8g, tłuszcze: 9gSMACZNEGO!