ßßß
Składniki na 4 drożdżówki :200g mąki pszennej pełnoziarnistej25g masłamałe opakowanie suchych drożdży (ok. 7-8g)2 łyżki stewii125ml mleka1 jajkoszczypta soli2 łodygi rabarbaru + łyżka brązowego cukrukruszonka z 2 łyżek mąki, łyżki masła i łyżki brązowego cukrujajko do posmarowania
W jednej misce wymieszać drożdże , mąkę i sól, w drugiej misce letnie mleko, jajko i stewię. Przelać stopniowo mleko do mąki wyrabiając, aż ciasto utworzy jednolitą i elastyczną kulę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać łyżką cukru. Przygotować kruszonkę – palcami połączyć mąkę, masło i cukier. Szczerze mówiąc to zawsze mam z tym problem, kruszonka w moim wykonaniu zawsze jest zbyt miękka, dosypuję mąki, a potem ¾ wywalam, bo nie jest potrzebna aż taka jej ilość – mam nadzieję, że Wam wyjdzie doskonała. Jeśli macie jakiś lepszy pomysł na kruszonkę, to dajcie znać.W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić wgłębienie, wypełnić rabarbarem, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180ºC.1 drożdżówka to ok. 300kcal, węglowodany: 42g, białko: 10g, tłuszcze: 9gMożna darować sobie kruszonkę, wtedy drożdżówka będzie „lżejsza” o około 50kcal.
SMACZNEGO!