Wykonanie
Co powiecie na droż dżówki z pełnoziarnistej
mąki, ograniczoną ilością
cukru i pewnością, że nie ma w nich niczego podejrzanego? Na pewno wyjdą Wam bardziej na zdrowie, niż drożdżówki z nawet najlep szej
cukierni.

Składniki na 4 drożdżówki :200g
mąki pszennej pełnoziarnistej25g
masłamałe opakowanie suchych
drożdży (ok. 7-8g)2 łyżki
stewii125ml
mleka1
jajkoszczypta
soli2 łodygi
rabarbaru + łyżka
brązowego cukrukruszonka z 2 łyżek
mąki, łyżki
masła i łyżki
brązowego cukrujajko do posmarowania

W jednej misce wymieszać
drożdże ,
mąkę i
sól, w drugiej misce letnie
mleko,
jajko i
stewię. Przelać stopniowo
mleko do
mąki wyrabiając, aż ciasto utworzy jednolitą i elastyczną kulę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać łyżką
cukru. Przygotować kruszonkę – palcami połączyć
mąkę,
masło i
cukier. Szczerze mówiąc to zawsze mam z tym problem, kruszonka w moim wykonaniu zawsze jest zbyt miękka, dosypuję
mąki, a
potem ¾ wywalam, bo nie jest potrzebna aż taka jej ilość – mam nadzieję, że Wam wyjdzie doskonała. Jeśli macie jakiś lepszy pomysł na kruszonkę, to
dajcie znać.W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić wgłębienie, wypełnić
rabarbarem, posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180ºC.1 drożdżówka to ok. 300kcal, węglowodany: 42g,
białko: 10g, tłuszcze: 9gMożna darować sobie kruszonkę, wtedy drożdżówka będzie „lżejsza” o około 50kcal.


SMACZNEGO!