Wykonanie
Dla tych, którzy lubią szybkie i smaczne dania proponuję potrawę, którą przygotowuje sobie ilekroć nie chce mi się nic robić, a mam w domu
bakłażana (bo
ser to prawie zawsze u mnie się znajdzie). Jest to zdecydowanie propozycja dla osób, które lubią
bakłażany i
sery typu
camembert. Jeśli ktoś nie zna takiego połączenia, uważam że powinien spróbować. Plotka głosi, że łączę ze sobą
dziwne smaki, mimo iż rzekomo nie powinnam - ale nutella naprawdę pasuje do
żółtego sera. Zapewniam, że
bakłażan i
camembert są dla siebie stworzone.
Składniki na 2 porcje:
bakłażan (mój miał ok. 250g)
serek camembert2
pomidoryświeża
bazyliałyżka
oliwy (do natłuszczenia naczynia/blaszki)
Wykonanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki kroimy w plastry.
Bakłażana można położyć na ściereczce i posypać
solą (niektórzy twierdzą, że
sól wyciąga domniemaną gorycz tego warzywa, ale ja nie jestem ekspertką -
bakłażan mi smakuje takim jakim jest). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce/naczyniu żaroodpornym układamy wieżyczki z
bakłażana, na niego kładziemy plasterek
pomidora, następnie listek
bazylii i plasterek
camemberta. Wstawiamy do piekarnika na góra 20 minut(aż
serek się ładnie roztopi i delikatnie zrumieni). Zjadamy trzęsąc uszami :)
1 porcja to ok. 262kcal, węglowodany: 8g,
białko: 13g, tłuszcze: 19g
SMACZNEGO!