Wykonanie
Alkohol zajmuje szczególne miejsce wśród substancji spożywanych przez człowieka. Wynika to z faktu, że bardzo szybko - ze względu na niewielki rozmiar cząsteczek - jest wchłaniany przez organizm, wywołując zmiany w samopoczuciu i nastroju, przez większość konsumentów odbierane jako przyjemne. Wchłanianie rozpoczyna się już w jamie ustnej, jest kontynuowane w dalszych częściach układu pokarmowego, zwłaszcza w jelitach. Stamtąd przenika do
krwi, a następnie do mózgu. Działanie
alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy jest dwukierunkowe: wywołuje on stopniowe uśpienie, a także znieczulenie. Ponieważ usypianie ośrodkowego układu nerwowego następuje stopniowo, rozpoczynając się od ośrodków sprawujących kontrolę, wprowadzenie początkowej
dawki może wywołać paradoksalnie ożywienie i pobudzenie.
Alkohol wpływa też na błędnik, a to zakłóca zmysł równowagi.Efekty działania
alkoholu mijają najczęściej po kilku godzinach. Wracamy do równowagi i odzyskujemy umiejętność koncentracji , jak tylko nasz organizm
upora się z usunięciem promili z krwiobiegu. Jeśli pijemy go znacznie częściej niż okazjonalnie, ma to niebanalny wpływ na nasze zdrowie.Czy wznosząc toast rzeczywiście pijemy "na zdrowie"?Istnieje wiele badań dowodzących, że
alkohol rzeczywiście może
mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Istotna jest jednak jego ilość . Dla kobiet bezpieczna dawka to 14 jednostek tygodniowo, a mężczyźni mogą sobie pozwolić na 21 jednostek.Jedna jednostka to 8g czystego
alkoholu.Tyle zawiera 250 ml
piwa lub 125ml
wina albo 25ml
wódki.
Warto pamiętać, że 2 jednostki wprowadzą nas w dobry nastrój, ale więcej
alkoholu ma już negatywne skutki o różnym natężeniu. Tylko wtedy gdy nie przekraczamy dawek, możemy liczyć że
alkohol nie będzie nam szkodzić.Panuje powszechna opinia, że
wino jest dobre na
serce. Faktem jest, że
alkohol podnosi we
krwi poziom dobrego cholesterolu HDL (który chroni naczynia krwionośne), prawdopodobnie zmniejsza też powstawanie skrzeplin w żyłach (
mówi się, że rozrzedza krew). Za najlepszy dla
serca alkohol uważa się bogate w polifenole
czerwone wino, oczywiście
pite w małych dawkach. Większe ilości mają zgubny wpływ na nasze zdrowie i układ krwionośny (w szczególności!). Ryzyko kłopotów z krążeniem zwiększają zwłaszcza
alkohole wysokoprocentowe (np.
wódka,
whisky).UWAGA! Nigdy nie łącz
alkoholu z
napojem energetycznym (np.
wódka + RedBull, Burn)! Kluby często serwują takie
drinki, ale to bardzo niebezpieczna mieszanka. Taka mikstura bardzo podwyższa ciśnienie
krwi i u osób, które już mają problemy z krążeniem, może doprowadzić nawet o zawału
serca.
Wino pomaga schudnąć?Z badań naukowców ze słynnej Kliniki Mayo wynika, że osoby wypijające 1-2
drinki dziennie są szczuplejsze od abstynentów. Wyjaśniając to zjawisko, można powoływać się na fakt, że
alkohol poprawia przemianę materii. Najlepsze efekty obserwowano u osób, które lampką
wina zastępowały wieczorną przekąskę. Jeśli jednak ktoś lubi kolorowe, słodkie
drinki, niech nie liczy na spadek wagi.
Alkohol jest bardzo kaloryczny: gram
wódki dostarcza 7kcal (dla porównania 1g tłuszczu to 9kcal). Są to puste kalorie (podobne do
białego cukru), oprócz energii nie dostarczają organizmowi żadnych wartości odżywczych.