ßßß Cookit - przepis na Humus (ekspresowy)

Humus (ekspresowy)

nazwa

Wykonanie

Humus to jedna z moich ulubionych przystawek. Dziś w wersji ekspresowej. Idealnie nadaje się na letnią przystawkę.
Czas przygotowania: 10 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 7 , 00 zł
SKŁADNIKI:
400 g ciecierzycy (240 g netto po odcedzeniu)
2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 limonka
szczypta soli
pieprz czarny
świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem blendujemy na jednolitą kremową masę. Ja osobiście lubię gesty humus, o konsystencji pasty. Jeśli masa jest dla Was za gęsta możecie dolać odrobinę zalewy z ciecierzycy.
Gotowy humus serwujemy z oliwą, pieczywem i świeżą kolendrą. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2015/08/humus-ekspresowy.html