Wykonanie
Humus to jedna z moich ulubionych przystawek. Dziś w wersji ekspresowej. Idealnie nadaje się na letnią przystawkę.
Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 7 , 00 złSKŁADNIKI:400 g
ciecierzycy (240 g netto po odcedzeniu)2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1
limonkaszczypta
solipieprz czarnyświeża
kolendraPRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
oliwę z oliwek i
sok z limonki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko razem blendujemy na jednolitą kremową masę. Ja osobiście lubię gesty humus, o konsystencji pasty. Jeśli masa jest dla Was za gęsta możecie dolać odrobinę zalewy z
ciecierzycy.Gotowy humus serwujemy z
oliwą,
pieczywem i świeżą
kolendrą. Smacznego.