Wykonanie
Koktajl z
pietruszki i
selera naciowego to samo zdrowie. Ma działania regeneracyjne i wzmacniające nasze organizmy.
Pietruszka jest przez nas mało doceniana. Zazwyczaj pełni role dekoracyjne naszych dań. A szkoda, bo już niewielka jej porcja zawiera dzienne zapotrzebowanie w witaminę A i C. Ponadto występuje w niej kwas foliowy, wapń, potas, fosfor i magnez.
Pietruszka zawiera chlorofil, który wspomaga detoksykację wątroby i nerek. Oczyszcza krew, chroni przed działaniem wolnych rodników, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia metabolizm. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Na zdrowie.

Czas przygotowania: 5 min.
Porcja dla 1 osoby
Koszt przygotowania: 3 , 00 zł
SKŁADNIKI:
1 gałązka
selera naciowego3 gałązki
natki pietruszki4 listki
mięty1/2
limonki1 szklanka
wodykilka kostek
lodu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Selera naciowego oraz
pietruszkę myjemy, siekamy i przekładamy do blendera. Dodajemy listki
mięty,
sok z limonki i zalewamy
wodą. Wszystko blenujemy na jednolitą konsystencję.
Opcjonalnie możemy dodać kilka kostek
lodu. Smacznego.