Wykonanie
Dziś w smaku szukam wiosny. Dni co raz dłuższe, a słońce z dnia na dzień cieplej grzeje. Myślę, że zimne dni pożegnaliśmy na długo. I właśnie w takie dni budzi się we mnie chęć do życia. Chęć do eksperymentowania i tworzenia nowych kompozycji
smakowych. Takich właśnie jak ta dzisiejsza-
sałatka z
truskawkami, prosciutto i redukcją balsamiczną. Połączenie świeżych
truskawek ze słodko-kwaśną redukcją balsamiczną dało znakomity popis zarówno wizualny jak i smakowy. Natomiast
szynka prosciutto świetnie się komponuje z takimi
owocami jak
truskawki czy
melon. Do tego niezastąpiona "dziewica"-
oliwa i świeżo starte
płatki grana padano. Wszystko świeże i w harmonijnym
szyku. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bo
sałatka nie musi być zawsze warzywna, czy owocowa.
Smakami należy się bawić, a dzisiejszy smak to smak wiosny.Czekam na Wasze opinie i komentarze.



Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8 , 00 złSKŁADNIKI:mix
sałat ( karbowana, dębowa)3 plastry
szynki prosciutto4
truskawkipłatki grana padano3
orzechy włoskieoliwa extra virginredukcja balsamicznaświeżo mielony
pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy mix
sałat.
Truskawki kroimy na cztery części. Na sałacie układamy plastry
szynki prosciutto i ćwiartki
truskawek. Posypujemy pokruszonymi
orzechami włoskimi i
płatkami grana padano. Całość polewamy
oliwą i redukcją balsamiczną Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem. Smacznego.