Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w makreli wspomagają naszą pracę mózgu i obniżają cholesterol. Jakiś czas temu przygotowywałem przepis na pastę z makreli . Dziś wersja fit. Przepis jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zagwarantuje Wam pyszne i zdrowe śniadanie.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 7 , 00 złSKŁADNIKI:1 makrela wędzona3 łyżeczki serka naturalnego2 jajka ugotowane na twardo1/2 czerwonej cebuli1/2 łyżeczki musztardykolendrasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oczyszczamy z ości. Mięsoryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę siekamy na drobną kostkę i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy serek naturalny, drobno pokrojone jajka, musztardę i posiekaną kolendrę. Pastę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. I mamy gotową pastę na pieczywo.