ßßß
spód:130 gramów herbatników typu petitki240 gramów kremu czekoladowego nutellapianka:125 gramów mascarpone ( w temperaturze pokojowej)50 gramów gorzkiej czekolady400 ml śmietany kremówki 30%5 łyżek cukru pudru1 kopiasta łyżka ciemnego kakao1 i 1/3 łyżki żelatyny1/3 szklanki wrzątkudekoracja:150 gramów białej czekoladywiśnie kandyzowaneHerbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna.Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.
