ßßß Cookit - przepis na ptasie mleczko

ptasie mleczko

nazwa

Wykonanie

Rozkoszna delikatność, tak bym nazwała ten deser. Szybki i prosty, polecam :)
Przepis ze starego zeszytu, ale wg mnie najlepszy. Można zrobić je na biszkoptach lub na cienkim biszkopcie, takim jak TU, polecam bardzo :)
750 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 różnokolorowe galaretki ( u mnie truskawkowa, agrestowa i cytrynowa)
po 150 ml wrzątku do każdej galaretki
Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, schładzamy.
250 ml mleka krótko miksujemy, by je spienić. Zimną galaretkę miksujemy z mlekiem, wylewamy do tortownicy o średnicy 20 cm lub do foremki o boku 20 cm, deser można też zrobić w pucharkach.
Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na spód formy możemy również wyłożyć biszkopty (wtedy jednak pamiętajmy, że pierwszą warstwę wylewamy powoli i ostrożnie, aby ciastka nie podpłynęły nam na powierzchnię).
Kolejną szklankę mleka spieniamy, łączymy z galaretką rozpuszczoną we wrzątku, wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę.
Ostatnią galaretkę łączymy z pozostałym mlekiem, po czym wylewamy na wierzch deseru, schładzamy w lodówce, smacznego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/ptasie-mleczko.html