Wykonanie
Tak w moich stronach je nazywano, pyszne kotlety z dodatkiem
twarogu, podane z sosem, np
grzybowym lub
pieczarkowym oraz pikantną, stanowczą w smaku surówką, będą stanowić treściwy bezmięsny obiadek.Jak zrobić
sos pieczarkowy, możecie znaleźć tutaj :)

100 gramów
kaszy gryczanej (użyłam takiej z woreczka)150 gramów
twarogu półtłustego2 łyżki siekanej
natki pietruszki1 duże
jajosól,
pieprzbułka tarta do obtaczania kotletów
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Razem z
twarogiem przepuszczamy ją przez maszynkę do
mięsa, dodajemy
sól,
pieprz,
jajo oraz siekaną
natkę pietruszki. Z masy formujemy nieduże (będzie nam łatwiej przewracać kotlety na patelni) kotleciki, obtaczamy je w
bułce tartej.

Smażymy na złoto na rozgrzanym
oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy np z
sosem pieczarkowym i pikantną surówką.Z podanej porcji zwykle wychodzi mi około 10 sztuk.