ßßß Cookit - przepis na Sushi :)

Sushi :)

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszą moją propozycją jest sushi, do którego można dodać praktycznie wszystko na co ma się ochotę.
Podstawą jest dobry ryż. Musi być krótkoziarnisty. Ja użyłam ryżu firmy - Nishiki. Można go kupić w supermarkecie na dziale z żywnością orientalną.
Na 5 osób użyłam 500g ryżu.
Przed ugotowaniem ryż trzeba przepłukać kilka razy. Odsączyć i gotować 10 min pod przykryciem w 700ml wody.
Następnie przełożyć ryż do dużej miski. Dodać do niego 4 łyżki stołowe przyprawy do ryżu ( to jest mieszanka octu ryżowego, cukru i soli - ja kupiłam gotową, nazywa się SUSHI SEASONING. Wymieszać. Odstawić ryż do ostygnięcia.
W międzyczasie możemy na maśle usmażyć paluszki krabowe ( surimi ). Na 5 osób kupiłam 1 paczkę - 16 sztuk.
Następnie pokroić w paski wszystkie składniki, które chcemy dodać. ( ja dodałam łososia wędzonego, paprykę, ogórka zielonego i ser żółty)
Gdy już ryż wystygnie, na mate kładziemy nori - prasowane algi ( szorstką stroną do góry), na to ryż (aby nie kleił się do palcy, należy je zmoczyć w zimnej wodzie). Trzeba zostawić około 1 cm wolnego miejsca wzdłuż nori, przy dalszym brzegu.
Następnie można posmarować na środku cienki pasek pastą wasabi i ułożyć składniki te, na które mamy ochotę.
Zwijamy, mocno dociskając. Rolķę należy podzielić na kilka części ostrym nożem.
Podawać z sosem sojowym.
Smacznego !
Źródło:http://perfectflavours.blogspot.com/2015/02/sushi.html