Wykonanie

Dzisiejszą moją propozycją jest sushi, do którego można dodać praktycznie wszystko na co ma się ochotę.Podstawą jest dobry
ryż. Musi być krótkoziarnisty. Ja użyłam
ryżu firmy - Nishiki. Można go kupić w supermarkecie na dziale z żywnością orientalną.Na 5 osób użyłam 500g
ryżu.Przed ugotowaniem
ryż trzeba przepłukać kilka
razy. Odsączyć i gotować 10 min pod przykryciem w 700ml
wody.Następnie przełożyć
ryż do dużej miski. Dodać do niego 4 łyżki stołowe
przyprawy do
ryżu ( to jest mieszanka
octu ryżowego,
cukru i
soli - ja kupiłam gotową, nazywa się SUSHI SEASONING. Wymieszać. Odstawić
ryż do ostygnięcia.W międzyczasie możemy na
maśle usmażyć paluszki
krabowe ( surimi ). Na 5 osób kupiłam 1 paczkę - 16 sztuk.Następnie pokroić w paski wszystkie składniki, które chcemy dodać. ( ja dodałam
łososia wędzonego,
paprykę,
ogórka zielonego i
ser żółty)Gdy już
ryż wystygnie, na mate kładziemy
nori - prasowane algi ( szorstką stroną do góry), na to
ryż (aby nie kleił się do palcy, należy je zmoczyć w zimnej wodzie). Trzeba zostawić około 1 cm wolnego miejsca wzdłuż
nori, przy dalszym brzegu.Następnie można posmarować na środku cienki pasek pastą wasabi i ułożyć składniki te, na które mamy ochotę.Zwijamy, mocno dociskając. Rolķę należy podzielić na kilka części
ostrym nożem.Podawać z
sosem sojowym.Smacznego !