(przepis pochodzi z kuchni+) 500ml śmietany 36% 4 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 1 laska wanilii 4 łyżki kawy ziarnistej zmielonej ( ja dodałam 3 rozpuszczalnej) 6 ziaren kardamonu lub 1 łyżeczka zmielonego 6 żółtek 1 łyżka brązowego cukru do posypania Zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Wyjąć wanilię , ziarna z powrotem dodać do śmietany, łącznie z kawa i kardamonem. Wszystko gotować ok 1 minuty, po czym odcedzić kawę. Płyn lekko przestudzić, po czym powoli dodawać do żółtek (tak by nie zważyć żółtek)- zahartować. Gotowy krem wlać do kokilek, kokilki zanurzyć w wodzie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni- piec 45 min. Gotowy, jeszcze gorący posypać brązowym cukrem i przyozdobić. Pozostawić do ostygnięcia.