Wykonanie
przepis stądSkładniki(ok. 3 słoiczki 410g)1 kg
brzoskwiń (waga bez pestek)ok. 100-200g
cukru lub więcej w zależności od
słodyczy owocówsok z limonki100g obranych
migdałów2 łyżeczki
rumuBrzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę.
Owoce zasypujemy
cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin ( ilość
cukru zależy od
słodyczy owoców. Może być go więcej lub mniej)Następnie wszystko gotujemy przez ok 40 minut.
Migdały sparzamy, podprażamy na suchej patelni i dodajemy do
dżemu 15 minut przed końcem gotowania, z kolei
rum i
sok z cytryny 5 minut. Gorącą
konfiturę przekładamy do czystych, gorących, wyparzonych i osuszonych wypieczonych słoików i pasteryzujemy.