ßßß Cookit - przepis na dżem brzoskwiniowy z migdałami i rumem

dżem brzoskwiniowy z migdałami i rumem

Wykonanie

przepis stąd
Składniki(ok. 3 słoiczki 410g)
1 kg brzoskwiń (waga bez pestek)
ok. 100-200g cukru lub więcej w zależności od słodyczy owoców
sok z limonki
100g obranych migdałów
2 łyżeczki rumu
Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin ( ilość cukru zależy od słodyczy owoców. Może być go więcej lub mniej)Następnie wszystko gotujemy przez ok 40 minut. Migdały sparzamy, podprażamy na suchej patelni i dodajemy do dżemu 15 minut przed końcem gotowania, z kolei rum i sok z cytryny 5 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, gorących, wyparzonych i osuszonych wypieczonych słoików i pasteryzujemy.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/08/dzem-brzoskwiniowy-z-migdaami-i-rumem.html