Wykonanie

Ostatnio zachwyciłam się książką "Jadłonomia" i właśnie z niej pochodzi przepis na ten
twarożek..., z moimi małymi zmianami.
Serek do złudzenia przypomina "nasz"
twarożek, a przy tym jest nieziemsko smaczny... i muszę się przyznać, że coraz bardziej mnie kręci kuchnia vege. No, bo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjeść trochę więcej roślin. Książka warta polecenia.


Składniki:1/2 szklanki
orzechów nerkowca3-4 łyżki
mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne)3-4 łyżki soku
cytryny1 łyżka
syropu klonowegoDodatkowo:garść
truskawek (lub inne
owoce)
Nerkowce zalać zimną
wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Do rondelka wrzucić pokrojone
truskawki zasypać odrobiną
cukru i gotować parę minut, aż puszczą sok. Następnie dodać do
serka. Pycha :)