Wykonanie
            
Ostatnio zachwyciłam się książką "Jadłonomia" i właśnie z niej pochodzi przepis na ten 
twarożek..., z moimi małymi zmianami. 
Serek do złudzenia przypomina "nasz" 
twarożek, a przy tym jest nieziemsko smaczny... i muszę się przyznać, że coraz bardziej mnie kręci kuchnia vege. No, bo od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjeść trochę więcej roślin. Książka warta polecenia.


Składniki:1/2 szklanki 
orzechów nerkowca3-4 łyżki 
mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne)3-4 łyżki soku 
cytryny1 łyżka 
syropu klonowegoDodatkowo:garść 
truskawek (lub inne 
owoce)
Nerkowce zalać zimną 
wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Do rondelka wrzucić pokrojone 
truskawki zasypać odrobiną 
cukru i gotować parę minut, aż puszczą sok. Następnie dodać do 
serka. Pycha :)
