ßßß Cookit - przepis na Suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy festiwalu pomidorowego :) W tym roku pomidory bardzo obrodziły i okazały się być tańsze, niż w poprzednim, więc zaszalałam :) Tym bardziej, że udało mi się trafić na ostatni tydzień dobrej dla nich (przynajmniej w naszym regionie) pogody. Zrobiłam masę pomidorowych zapraw i po raz pierwszy zdecydowałam się też zrobić suszone pomidory w oleju. Już nie mogę się doczekać, żeby przekonać się, jak będzie smakował mój debiut :)
Składniki:
3 kg pomidorów Lima,
ok. 0,5 litra oleju słonecznikowego,
suszona bazylia,
suszone oregano,
czosnek,
sól,
świeży tymianek.
Pomidory przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Ułożyć na blaszce i delikatnie oprószyć solą, a obficie bazylią. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 90-100 ° C i suszyć do momentu, kiedy pomidorki nam się pomarszczą, ale nie będą suche na wiór (muszą być jędrne). W zależności od wielkości pomidorów trwa to nawet do 8 godzin, ale cały czas trzeba je kontrolować, żeby nie przesadzić. Potem wysuszone pomidory wkładamy do wyparzonego słoiczka (użyłam słoiczków ok. 200 ml), dodając pokrojony w plasterki jeden ząbek czosnku i jedną gałązkę świeżego tymianku. Na koniec dodajemy do każdego słoiczka szczyptę oregano i zalewamy gorącym, ale nie wrzącym, olejem słonecznikowym. Zakręcić i odwrócić do góry dnem i pozostawić tak na cały dzień.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/08/suszone-pomidory-w-oleju.html