Wykonanie

Ostatnio gotuję
kaszę jaglaną w większych ilościach, mniej więcej co 3 dni. Przechowuję ją w lodówce i wykorzystuję w przeróżnych kombinacjach ;) Ponownie zainspirowana
Matką Smakoterapią (dokładnie tym wpisem) postanowiłam wykonać taką oto jaglaną wyspę w
jagodowym morzu. Niestety, dla mojej starszej córeczki taka jaglanka jest za słabo ukryta i nie przejdzie. Młodsza zjadła ze smakiem :)
Mleka użyłam mniej więcej tyle co
kaszy, ale jeśli użyjesz go za dużo, to nie problem - zawsze można ją po prostu dłużej pogotować, by wchłonęła nadmiar płynu.Składniki:ugotowana
kasza jaglanamleko roślinne (użyłam owsianego)
jagody mrożonenierafinowana substancja słodząca (
cukier,
syrop klonowy, itp.)tłuszcz do wysmarowania miseczek (u mnie
olej kokosowy)W garnku zagotowałam
mleko, dodałam ugotowaną
kaszę jaglaną. Gotowałam chwilę na wolnym ogniu aż
kasza wchłonęła nadmiar płynu.
Jagody zagotowałam, dodałam trochę
syropu klonowego do smaku.Porcję
kaszy przełożyłam do wysmarowanej
olejem kokosowym miseczki o okrągłym dnie; przykryłam ją talerzem i odwróciłam. Tak powstałą "wyspę" zalałam morzem
jagodowym.