Wykonanie
Śniadania ostatnio jemy zwykle na ciepło. Czasem zostaje nam
ryż z poprzedniego dnia. W naszym domu wykorzystujemy go do przygotowania śniadania.
Ryż podgrzewamy w
mleku roślinnym i dodajemy wybrane składniki. Może to być
wanilia i
syrop klonowy lub z agawy, albo domowy
mus owocowy i
migdały jak w drugim przykładzie. A może masz pomysł na jakieś inne dodatki?
Składniki:ugotowany
ryż brązowymleko roślinne (w ilości dwa
razy większej niż
ryż)wybrane dodatki, np. 1
laska wanilii lub
mus owocowy i blanszowane
migdałyRyż zalewam
mlekiem, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez ok. 15 minut. Jeśli mamy ochotę na
ryż waniliowy do
mleka dodaję ziarenka z 1
laski wanilii (laski też wrzucam, a następnie przed podaniem wyciągam z garnka).
Ryż przekładam do miseczek i doprawiam do smaku:
syropem klonowym /z agawy lub musem owocowymi blanszowanymi
migdałami.