Wykonanie

Czasami mam ochotę na jakąś zmianę i na przykład zamiast tradycyjnego
ryżu /kaszy gotuję mniej popularne całe ziarno. Moczę je przez noc, po czym gotuję w szybkowarze, co znacznie skraca czas gotowania. Tym razem mieliśmy ziarno żyta, ale częściej gotujemy orkisz. Do tego trochę warzyw i obiad gotowy ;)Składniki (na 4-5 porcji):1 szkl ziaren żyta /pszenicy /orkiszu, namoczone przez noc1-2
cukinie, pokrojone w słupki1
czerwona papryka, pokrojona w słupki1 duża
pietruszka /seler, pokrojony w słupki1 łyżka
oliwypietruszka zielona, posiekanasurówka: 1/2
kapusty (posiekanej),
sól morska,
olej lnianyZaczynam od surówki -
kapustę mieszam z
solą i przykrywam talerzem, który obciążam by
kapusta puściła sok. Co jakiś czas mieszam.
Kapusta stoi i czeka na resztę dania przynajmniej 30 minut. Tuż przed podaniem dodaję 1-2 łyżki
oleju lnianego.Ziarno gotuję w szybkowarze. Odstawiam.Warzywa duszę na
oliwie, aż nieco zmiękną (ale pozostaną nadal jędrne). Mieszam z siekaną
pietruszką. Podaję z ugotwanymi ziarnami, z dodatkiem surówki-prasowanki.