Wykonanie

Smaczny tort, jednak jak dla mnie zbyt mocno
kokosowy. Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Powstał u nas jako zamiennik tradycyjnego sernika wielkanocnego. Mojej starszej córeczce (uwielbiającej
kokos) bardzo smakował, dlatego śmiało
mogę go polecić wszystkim tym, którzy miłują się w kokosie ;) Młodszej nie spodobała się polewa z
mango (mimo, że samo
mango lubi). Wszystko jest jednak kwestią gustu... Z pewnością bardziej smakowała nam wersja
owocowo-orzechowa takiego deseru, którą zrobiłam na spodzie jakiś czas temu (przepis można znaleźć tutaj).Składniki na spód (tortownica 23 cm):200g
wiórków kokosowych, uprażonych na złoto na patelni150g
daktyli bez pestek1/4 łyżeczki
soli morskiejSkładniki na "ciasto":350g
nerkowców, namoczonych na noc (lub minimum 5h)200g pasty kokosowej (lub 2 puszki
mleka kokosowego zmrożonego przez 1h)1
laska wanilii3 łyżki
miodu surowegoszczypta
solisok z 1/2
cytrynySkładniki na polewę:1 dojrzałe
mangoDaktyle wstępnie posiekałam (by pomóc mojemu malakserowi ;)) i wrzuciłam do miski malaksera wraz z uprażonymi wiórkami kokosowymi i
solą. Miksowałam do czasu aż masa stała się lepka. Na spodzie tortownicy umieściłam papier do pieczenia i wyłożyłam na niego masę
kokosowo-
daktylową. Ugniotłam ją dłonią. Tortownicę wstawiłam do zamrażarki.Namoczone
nerkowce zmiksowałam w malakserze, dodałam do nich pastę
kokosową (jeśli nie posiadasz pasty wykorzystaj
mleko kokosowe, które wcześniej należy wstawić na godzinę do zamrażarki, a następnie oddzielić
wodę od powstałej pasty kokosowej;
wodę można wykorzystać w innych wypiekach, tutaj potrzebna nam tylko pasta),
miód,
wanilię,
sok z cytryny oraz
sól. Miksowałam jeszcze chwilę, tym razem wykorzystując ręczny blender, który ma nieco większa moc (nie posiadam niestety blendera typu Vitamix, który załatwiłby całą sprawę ;) Masę przełożyłam do tortownicy, w której był już spód
kokosowo-
daktylowy. Wyrównałam powierzchnię łyżką. Przełożyłam ciasto do zamrażarki.Ciasto najlepiej wyjąć z zamrażarki na minimum 30 minut przez spożyciem. Tuż przed podaniem polałam ciasto zmiksowanym
mango.