ßßß
Smaczny tort, jednak jak dla mnie zbyt mocno kokosowy. Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Powstał u nas jako zamiennik tradycyjnego sernika wielkanocnego. Mojej starszej córeczce (uwielbiającej kokos) bardzo smakował, dlatego śmiało mogę go polecić wszystkim tym, którzy miłują się w kokosie ;) Młodszej nie spodobała się polewa z mango (mimo, że samo mango lubi). Wszystko jest jednak kwestią gustu... Z pewnością bardziej smakowała nam wersja owocowo-orzechowa takiego deseru, którą zrobiłam na spodzie jakiś czas temu (przepis można znaleźć tutaj).Składniki na spód (tortownica 23 cm):200g wiórków kokosowych, uprażonych na złoto na patelni150g daktyli bez pestek1/4 łyżeczki soli morskiejSkładniki na "ciasto":350g nerkowców, namoczonych na noc (lub minimum 5h)200g pasty kokosowej (lub 2 puszki mleka kokosowego zmrożonego przez 1h)1 laska wanilii3 łyżki miodu surowegoszczypta solisok z 1/2 cytrynySkładniki na polewę:1 dojrzałe mangoDaktyle wstępnie posiekałam (by pomóc mojemu malakserowi ;)) i wrzuciłam do miski malaksera wraz z uprażonymi wiórkami kokosowymi i solą. Miksowałam do czasu aż masa stała się lepka. Na spodzie tortownicy umieściłam papier do pieczenia i wyłożyłam na niego masę kokosowo-daktylową. Ugniotłam ją dłonią. Tortownicę wstawiłam do zamrażarki.Namoczone nerkowce zmiksowałam w malakserze, dodałam do nich pastę kokosową (jeśli nie posiadasz pasty wykorzystaj mleko kokosowe, które wcześniej należy wstawić na godzinę do zamrażarki, a następnie oddzielić wodę od powstałej pasty kokosowej; wodę można wykorzystać w innych wypiekach, tutaj potrzebna nam tylko pasta), miód, wanilię, sok z cytryny oraz sól. Miksowałam jeszcze chwilę, tym razem wykorzystując ręczny blender, który ma nieco większa moc (nie posiadam niestety blendera typu Vitamix, który załatwiłby całą sprawę ;) Masę przełożyłam do tortownicy, w której był już spód kokosowo-daktylowy. Wyrównałam powierzchnię łyżką. Przełożyłam ciasto do zamrażarki.Ciasto najlepiej wyjąć z zamrażarki na minimum 30 minut przez spożyciem. Tuż przed podaniem polałam ciasto zmiksowanym mango.